Blog

Tři kroky k finanční pohodě

06.06.2013 17:31

 

Vydělejte peníze navíc jenom tím, že o nich budete lépe přemýšlet. V tomto článku najdete několik tipů, které Vám pomohou vydělat peníze navíc.


Krok č. 1: Udělejte si přehled o Vašich financích. Při budování a ochraně Vašeho rodinného bohatství zacházejte pečlivě s vydělanými penězi. Přemýšlejte o tom, jestli je nutné kupovat všechna lákadla, která nás obklopují. Bohatí lidé zpravidla žijí velmi umírněně a jejich výdaje jsou velmi hluboko pod jejich příjmy. Neutrácejte všechny peníze a odkládejte si část vydělaných peněz na pozdější spotřebu. Bill Gates, nejbohatší muž planety je zhruba 200.000 krát bohatší, než průměrný Američan. Přesto ale neutrácí 200.000 krát víc za jídlo, dovolenou a koníčky. Zacházejte se svými penězi podobně, i když v menším objemu. Uděláte první důležitý krok k budování Vašeho bohatství. Většina lidí nemá přesnou představu o tom, jak vypadá jejich rodinný rozpočet. Stačí si sepsat a sečíst pravidelné příjmy a výdaje. Vaše výdaje by měly být podstatně nižší než příjmy. Pokud jsou čísla na obou stranách vyrovnaná, je nutné s tím začít něco dělat. Další informace najdete v rubrice „Rady – tipy - články“.


Krok č. 2: Budujte si rodinné rezervy. Obecně se doporučuje tvorba tří typů rezerv. Krátkodobá, která slouží k vyřešení událostí typu nákup nové pračky, ledničky, apod. Tato rezerva by měla být ve výši měsíčního příjmu. Střednědobá rezerva ve výši tříměsíčního příjmu by Vám měla pomoci překlenout nenadálé události typu ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc apod. V praxi je možné tyto dva typy rezerv sloučit v jednu. Dlouhodobá finanční rezerva ve výši tří ročních příjmu by měla pomoci v kritických životních situacích jako je například invalidita. Držení dlouhodobé rezervy je ale drahé a komplikované, proto je výhodnější si tyto rezervy zajistit vhodným typem pojištění. Více informací o rodinných rezervách najdete v rubrice „Vyznejte se v investování“.


Krok č. 3: Změňte svoje finanční návyky. Pokud by se ve školách vyučoval předmět „Základní finanční dovednosti“, měli bychom všichni mnohem jednodušší start do praktického života. Většina lidí se poprvé setká s problematikou řízení osobních financí až v době, kdy vydělá svoje první peníze. A se svými penězi většinou začneme zacházet podle příruček a marketingových akcí finančních společností. Nedělejte totéž co ostatní a přemýšlejte o svých penězích jinak. Stačí dodržovat jednoduchá pravidla, která najdete v kapitolách „Vyznejte se v...“

Kupujete ojeté auto? Nenechte se odrbat!

06.06.2013 17:25

Kupujete ojeté auto? Nenechte se odrbat!

 

Přidáno 03.06.2013

Víte o tom, co na nás nově zkoušejí v autobazarech? Je dobré před podpisem smlouvy o koupi ojetého vozu být vybaven informacemi, na co si dát pozor. Mám pro Vás připravenou možnost získat roční předplatné časopisu dTest, který je nabitý radami pro spotřebitele. A jednu z nich Vám přináším v dnešním článku.
 
Čeští spotřebitelé zaznamenali úspěch v boji proti poplatkům, které skrytě navyšují ceny zboží či služeb. Řada spotřebitelů si poradenské lince časopisu dTest stěžovala, že při koupi automobilu museli po uzavření smlouvy platit dodatečný poplatek za administrativu a prověřování vozu, na který je předem nikdo neupozornil. Poplatky měly zahrnovat například přípravu vozu k prodeji či jeho uklizení, což je náklad, který běžně nese každý prodejce.
 
Oba velké autobazary, které sdružení dTest vyzvalo ke změně přístupu, vyhověly a buď změnily obchodní podmínky, nebo upravily informace na svých webech. Zákazník si teď bude moci opravdu vybrat, zda doplňkovou službu chce, nebo ne. Zaplatí tak pouze v případě, pokud si opravu objedná. dTest se nyní zaměří na samotnou praxi v autobazarech, tedy zda zákazník nabídku volby skutečně dostane.
 
I nadále platí spotřebitelé řadu jiných nesmyslných poplatků, nově například extrémní částky za uzavření úvěrových smluv. Některé úvěrové společnosti požadují po klientech při sjednání půjčky ve výši sto dvacet tisíc korun poplatek vyšší než čtyřicet tisíc korun. Pomocí těchto poplatků se tak zřejmě snaží obcházet zákony, speciálně ustanovení o maximální výši poplatku za předčasné splacení úvěru, protože částka, kterou spotřebitel zaplatí za sjednání smlouvy, se mu nikdy nevrátí.
 
Spotřebitelé, kteří mají podobnou zkušenost, se mohou obrátit na poradenskou linku časopisu dTest na čísle 299 149 009 a smlouvy tam poslat k posouzení. Tomu, kdo časopisu dTest pošle smlouvu nebo informace předané úvěrovou společností s nejvyšším požadovaným poplatkem, věnuje redakce předplatné časopisu dTest na rok zdarma.

Zákaz směnek u půjček lichváři snadno obejdou

19.05.2013 12:53

Zákon o spotřebitelském úvěru má od ledna zakázat směnky k zajištění půjček. Připravované opatření reaguje na bující lichvu. Lichváři ale zákaz směnek stejně snadno obejdou.

Rychlou výhru nad dlužníkem v případném sporu si zajistí rozhodčí doložkou a tím, že ho navíc nechají podepsat exekuční zápis (od ledna ne u exekutora, ale u notáře). Na jeho základě je pak exekuční proces rychlejší, protože u soudu odpadá nalézací řízení.

Dlužník se totiž sám rovnou upsal exekuci, jestliže se třeba jedinkrát zpozdí se splátkou. Tyto exekuční zápisy používají i banky u problematických klientů, nicméně obratně je využívají také „soukromí investoři do půjček“.

„Od ledna 2013 by nemělo být možné použít směnku nebo šek jako ručení spotřebitelského úvěru. Změna zákona ale samozřejmě nebude mít retroaktivní účinnost, tedy již podepsaných směnek se tak nedotkne,“ zdůraznil advokát Pavel Fráňa.

A tak se nyní lichváři ještě více činí, aby měli do konce roku v kapse co nejvíce směnek, které jim otvírají dveře k bytům a domům dlužníků. Se směnkou lze totiž libovolně obchodovat, aniž dlužník ví, kdo ji zrovna má. A ten někdo ji může na toho, kdo se pod ní upsal, kdykoli použít. I poté, co už budou další směnky u půjček lidem zakázány.

„Za směnku fyzická osoba ručí celým svým majetkem – tedy klidně i bytem, domem či chalupou – a může kvůli dlužným pár desítkám tisíc korun přijít o střechu nad hlavou,“ potvrdil Juraj Orgoň ze společnosti Kouzelná půjčka.

Soudit může v roli rozhodce kdokoli

Podle spotřebitelského zákona nebude možné za desetitisícovou půjčku ručit rodinným domem, což je hrubý nepoměr mezi hodnotou úvěru a tím, čím dlužník půjčku jistí. Faktor hrubého nepoměru už ale v trestním zákoně stejně zakotven je, a to v ustanoveních o lichvě. A stejně se jen výjimečně na hrubém nepoměru podaří dlužníka před lichváři uchránit.

I v lichvářských půjčkách jsou rozhodčí doložky. Ty samozřejmě využívají také seriózní instituce, jako třeba pojišťovny, coby krytí proti tomu, aby se s klientem nemusely dlouho soudit. Přestože se mluvilo o přitvrzení podmínek na osoby rozhodců, v praxi je to stejné.

Případný spor většinou nemáte šanci vyhrát, a už vůbec ne s lichvářskou firmou, protože ve smlouvě je uvedeno, že ho rozhoduje rozhodce. A to může být kdokoli. Obvykle je tiše spřízněn s tím, kdo vám peníze půjčil. Určitou garanci objektivity by měli zaručovat rozhodci při Hospodářské komoře, ale podle zákona může být rozhodce (ad hoc) také prakticky každý, aniž se hledí na to, zda není podjatý jako u skutečných soudců. Přitom výrok rozhodce je stejně platný jako rozsudek.

Lichvou nejsou jen vysoké úroky

Lichvou nejsou podle trestního zákona jen vysoké úroky (podle výroků soudů nad 60 procent), ale i zneužití tísně a rozumové a jiné slabosti dlužníka. Jenže tohle se nedá dokázat. Žolíkem v rukách lichvářů jsou především lhůty a pro právního laika složitost možné obrany.

Na to, abyste zastavili soudní, respektive exekuční řízení na základě značně nevýhodné smlouvy, jsou relativně krátké lhůty v délce dnů, maximálně týdnů.
Na to lichváři spoléhají, neboť jejich klienti jsou vesměs v právu zcela neorientovaní lidé, kteří všechny tyto procesní lhůty a základní formální podmínky pro soudní obranu prošvihnou. Fatálně matoucí je pro laiky to, že o odvolání proti exekuci rozhoduje jiný soud než o návrhu na zastavení exekuce.

Půjčky je možné poskytovat za transparentních podmínek

18.05.2013 22:43

 

 
 

Člověk v tísni a SOS proti predátorskému úvěrování

Nečekaná ztráta zaměstnání může způsobit značné životní nepříjemnosti. Jednou z nich je například neschopnost splácet již uzavřené úvěry. Mnoho lidí pak následné finanční problémy řeší další půjčkou. Svodu snadno získaných peněz podléhají aniž by příliš hleděli na to, kdo a za jakých podmínek jim půjčku nabízí. A některé úvěrové instituce této poptávky využívají. Klienty lákají do nepřehledné sítě smluvním podmínek, ze kterých téměř není úniku.

     Lidé by si při výběru splátkových firem měli dobře porovnat jejich úvěrové podmínky, neboť v případě problémů se splácením mohou sankce převýšit půjčenou částku a úvěr se tak výrazně prodraží. Vyplývá to z analýzy organizací Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) a Člověk v tísni, které zjistily, že rizikovost úvěrů od splátkových firem se značné liší, přičemž nejhůře z tohoto pohledu dopadla společnost Profi credit. Nejlépe z průzkumu vyšla firma Cofi dis.

     „Zaměřili jsme se na nebankovní subjekty. Tyto společnosti představují významného hráče v oblasti úvěrování, přičemž mezi nimi existují značné rozdíly. Index takzvaného predátorského úvěrování tyto rozdíly popisuje a porovnává,“ řekl novinářům Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni.

Nesrozumitelné smluvní

     podmínky

Při indexu predátorského úvěrování byla posuzována srozumitelnost smluvních podmínek splátkových firem, používání úroků z prodlení nad rámec zákonné úpravy, sankce na jednu zpožděnou splátku, cena produktu v případě řádného splácení a využívání institutu rozhodčí doložky. Nejvíce rizikový úvěrový produkt podle této analýzy tedy nabízí společnost Profi credit. Následují splátkové firmy Home Credit, Essox, Cetelem, Provident Financial a Cofidis. „Společnost Profi credit představuje vysoké potenciální riziko vzniku předlužení. Toto riziko začíná nepřehlednými smluvními podmínkami, přes institut rozhodčí doložky až po sankční opatření,“ uvedli ve své zprávě zástupci SOS a organizace Člověk v tísni.

Smluvní pokuty a úroky z prodlení

Riziko pro klienty splátkových firem podle Hůleho představují například smluvní pokuty. Společnost Profi credit má podle analýzy ve smluvních podmínkách o revolvingovém úvěru nenápadnou zmínku o pokutě, která klientovi v případě prodlení u dvou splátek či při prodlení u jedné splátky o více jak 35 dní stanovuje povinnost uhradit pokutu 50 procent z maximální výše úvěru stanovené ve smlouvě. Hůle upozornil, že maximální výše úvěru přitom obsahuje i smluvní odměnu za jeho poskytnutí a je výrazně vyšší než částka určená k vyplacení klientovi.

     Dalším úskalím jsou podle SOS a organizace Člověk v tísni úroky z prodlení. Některé splátkové firmy, jako je například Home Credit, Cetelem či Essox, používají hodnotu 0,08 procenta z dlužné částky denně. „Ostatní společnost využívají právní defi nici úroků z prodlení podle občanského zákoníku. Tato sazba je aktuálně přibližně čtyřikrát nižší než uváděná sazba 0,08 procenta,“ stojí v analýze.

Nebezpečné rozhodčí doložky

Organizace SOS a Člověk v tísni upozornily, že součástí smluvních podmínek v případě splátkových firem bývá často rovněž institut rozhodčí doložky, který tam podle jejich právního názoru být nesmí. Tuto metodu ale podle průzkumu používají i některé banky, například Komerční banka. Případné spory mezi poskytovatelem úvěru a dlužníkem v těchto případech řeší rozhodce, přičemž náklady na rozhodčí řízení mohou činit i 10.000 korun. „S institutem rozhodčí doložky je spojeno riziko skokového nárůstu dluhu klienta,“ podotkl Hůle.

Kodex etického úvěrování

Zatímco banky mají většinou relativně krátké úvěrové smlouvy, tak u splátkových firem jsou smlouvy podle Hůleho zpravidla velmi dlouhé a navíc jsou napsány miniaturním písmem. Texty smluv také bývají plné zkratek, takže je obtížné jim porozumět.

     Sdružení obrany spotřebitelů společně s organizací Člověk v tísni vypracovalo kodex etického úvěrování. Chtějí tímto způsobem přimět nebankovní poskytovatele úvěrů, aby své finanční produkty nabízeli za transparentních podmínek.

     „Někteří poskytovatelé úvěru neprofitují ani tak ze samotného poskytování spotřebitelských úvěrů, ale spíše z toho, když spotřebitel řádně svůj dluh nesplácí. Tomu jsou pak přizpůsobeny také úvěrové podmínky těchto podnikatelů. Takové podnikání lze považovat za neetické, proto jsme se rozhodli přispět ke kultivaci trhu vytvořením Kodexu etického úvěrování. Vyzýváme všechny poskytovatele úvěrů, aby se ke kodexu přihlásili,“ uvedl Tomáš Palla ze SOS.

 

Podvodné půjčky

11.05.2013 16:53

Podvodné půjčky

Přemýšlíte o nebankovní půjčce, ale nevíte, u koho si ji sjednat? Půjčky mají na první pohled lákavé přednosti. Bohužel si tento fakt uvědomilo i mnoho podvodníků, kteří z nebankovního trhu udělali nejisté místo.

Při výběrů kteréhokoli věřitele-poskytovale půjčky si o něm napřed zjištěte co nejvíc informací! Díky internetu dnes stačí zadat jméno společnosti do vyhledávače. I tímto jednoduchým krokem si můžete ušetřit spoustu starostí.

Podvodníci využívají řadu nečestných praktik, které však podle zákona nejsou trestné. Podívejme se na některé z nich:

Zprostředkování půjčky

Často se společnost na první pohled tváří jako poskytovatel půjčky (věřitel). Ve skutečnosti si pouze účtuje provizi za „zprostředkování“. V reálu se lze setkat s tím, že důvěřivý klient zaplatí peníze, o nichž si myslí, že jsou zálohou za poskytnutí půjčky. Místo toho se jedná pouze o provizi pro firmu za její nejasné pokusy o zprostředkování.

Zjistěte si, že daná společnost není pouhým zprostředkovatelem!

Drahé placené linky

Další oblíbený podvod. Typicky vyplníte formulář s žádostí na webu a za několik dní vám přijde SMS s informací o předschválení půjčky. Zpráva také obsahuje žádost o zavolání na číslo začínají číslovkou devět.

Zde na vás čeká vyškolený operátor, jenž z vás bude mámit osobní údaje. Hovor tak může klidně trvat i 20 minut. A každá minuta vás stojí okolo 99 Kč (někdy i více).

I když nebudete na cenu hovoru jakkoli upozorněni, nemáte možnost se následně bránit – a to ani u operátora, živnostenského úřadu nebo jiné instituce.

Ověřte si, že nebudete volat na drahou placenou linku!

Placení zálohy na půjčky

Velmi problematická oblast. Obecně platí, že důvěryhodný věřitel nemá důvod po vás chtít zálohu předem, naopak by vám měl připravit co nejvýhodnější podmínky. Už mnoho klientů podepsalo nevýhodnou smlouvu, zaplatili zálohu, ale peníze z půjčky poté nikdy neviděli.

 

První zpráva

10.05.2013 22:10

Dnes byl spuštěn náš nový blog. Prosím sledujte jej, budeme se snažit přinášet vždy aktuální informace. Číst zprávy tohoto blogu je možné i přes RSS kanál.

Štítky

Nebyly nalezeny žádné štítky.