Podvodné půjčky

11.05.2013 16:53

Podvodné půjčky

Přemýšlíte o nebankovní půjčce, ale nevíte, u koho si ji sjednat? Půjčky mají na první pohled lákavé přednosti. Bohužel si tento fakt uvědomilo i mnoho podvodníků, kteří z nebankovního trhu udělali nejisté místo.

Při výběrů kteréhokoli věřitele-poskytovale půjčky si o něm napřed zjištěte co nejvíc informací! Díky internetu dnes stačí zadat jméno společnosti do vyhledávače. I tímto jednoduchým krokem si můžete ušetřit spoustu starostí.

Podvodníci využívají řadu nečestných praktik, které však podle zákona nejsou trestné. Podívejme se na některé z nich:

Zprostředkování půjčky

Často se společnost na první pohled tváří jako poskytovatel půjčky (věřitel). Ve skutečnosti si pouze účtuje provizi za „zprostředkování“. V reálu se lze setkat s tím, že důvěřivý klient zaplatí peníze, o nichž si myslí, že jsou zálohou za poskytnutí půjčky. Místo toho se jedná pouze o provizi pro firmu za její nejasné pokusy o zprostředkování.

Zjistěte si, že daná společnost není pouhým zprostředkovatelem!

Drahé placené linky

Další oblíbený podvod. Typicky vyplníte formulář s žádostí na webu a za několik dní vám přijde SMS s informací o předschválení půjčky. Zpráva také obsahuje žádost o zavolání na číslo začínají číslovkou devět.

Zde na vás čeká vyškolený operátor, jenž z vás bude mámit osobní údaje. Hovor tak může klidně trvat i 20 minut. A každá minuta vás stojí okolo 99 Kč (někdy i více).

I když nebudete na cenu hovoru jakkoli upozorněni, nemáte možnost se následně bránit – a to ani u operátora, živnostenského úřadu nebo jiné instituce.

Ověřte si, že nebudete volat na drahou placenou linku!

Placení zálohy na půjčky

Velmi problematická oblast. Obecně platí, že důvěryhodný věřitel nemá důvod po vás chtít zálohu předem, naopak by vám měl připravit co nejvýhodnější podmínky. Už mnoho klientů podepsalo nevýhodnou smlouvu, zaplatili zálohu, ale peníze z půjčky poté nikdy neviděli.