Čtyři pojistky pro cyklistickou sezónu

31.05.2013 20:37

Jaro je v plném proudu, nastal čas vyměnit lyže za kolo a inlajny. Jenže také nastává čas zvýšeného počtu úrazů, což potvrzují nejen zdravotníci, ale také zákaznická centra pojišťoven. Existuje něco, co vás sice proti úrazu neochrání, jistou finanční satisfakci však přinést může. O čem to mluvíme?

Ať již usedáte na kolo příležitostně, nebo každý den, je dobré pamatovat na všechna s tím spojená nebezpečí. Vyšší riziko úrazu hrozí totiž nejenom vám, svou jízdou můžeme způsobit škodu i někomu jinému. A také vám může kolo někdo ukrást. Proti tomu všemu se ale můžete pojistit. 

Jako první by mělo přijít na řadu úrazové pojištění. Z toho jsou kryty drobné úrazy, doba nezbytného léčení úrazu i případné trvalé následky nebo v nejhorším případě smrt způsobená úrazem. Je možné jej sjednat jako samostatné, dlouhodobé pojištění nebo jej připojistit k životnímu pojištění. Úraz si můžete pojistit i na konkrétní potřebné a časově omezené období. Jste-li sportovec amatér, nekladou si pojišťovny zpravidla žádné podmínky a pojistí každého. Pro aktivní sportovce pak nabízejí speciální produkty. 

V maléru se však můžete ocitnout i v případě, že se sice sami nezraníte, ale způsobíte škodu někomu jinému. A nemusí jít jen o maličkosti. Jedete na bruslích či kole a nečekaně do někoho vrazíte, vybočíte na silnici a způsobíte dopravní nehodu, neopatrnou jízdou škrábnete zaparkované auto, nevyberete zatáčku a „nabouráte“ do plotu… a jistě byste sami našli dalších x podobných situací. A je samozřejmé, že po vás poškození budou chtít náhradu. Škoda se totiž může lehce vyšplhat do statisíců, obzvlášť když dojde ke zranění. Pak musíte ještě navíc platit poškozenému léčebné výlohy a bolestné. Co s tím? Rada je jednoduchá. Tato rizika kryje takzvaná pojistka na blbost, neboli pojištění odpovědnosti v občanském životě. Každý si ho může sjednat v rámci pojištění majetku či samostatně. 

A pak tu máme ještě jednu pojistku, ta vás ochrání před zloději. Pojištění kola proti krádeži nebo poškození například při živelní události se nejčastěji sjednává s pojištěním domácnosti a nabízejí je všechny pojišťovny. Jen je třeba dát pozor na limity pojistného plnění. U dražšího kola je dobré limit navýšit. Jenže pojistka vás před zloději nezachrání absolutně. Nárok na pojistné plnění totiž vzniká pouze tehdy, když vám kolo ukradnou z uzamčeného místa pojištění. Jestli vám kolo odcizí někde na veřejném místě, třeba ze stojanu před restaurací, můžete uplatnit nárok na náhradu škody na provozovateli z jeho pojištění odpovědnosti. To samé platí i v případě, že vám kolo poškodí, nebo dokonce zmizí při přepravě vlakem. Za škodu pak odpovídá dopravce.

Některé pojišťovny ale nabízejí samostatné komplexní pojištění kola. Pro takovou pojistku však musíte splnit určité podmínky, například mít kolo vybavené zapouzdřenými mikročipy RFID, mikrotečkami s PIN kódem, výstražnou etiketou a mít ho zapsané v centrálním registru. Z tohoto pojištění můžete nárok na úhradu škody, tedy i krádeže kola, uplatňovat i mimo místo svého bydliště. Nabídky jednotlivých pojišťoven se liší, proto si vždy dobře prostudujte pojistné podmínky. 

A na konec ještě jedno připomenutí. Výše zmíněné pojistky platí jen na území České republiky. Když se vydáte s kolem na dovolenou do ciziny, nezapomeňte na cestovní pojištění. Zejména pak pojištění léčebných výloh pro případ úrazu a pojištění odpovědnosti pro případ škody způsobené další osobě. Rekreační cyklistika, ať už na silničním, trekovém či horském kole po běžných cyklostezkách, je kryta v základním cestovním pojištění. Plánujete-li ale zdolávat náročnější tratě s přírodními překážkami, například takzvané single tracky (úzká jednosměrná přírodní cesta, která respektuje přírodní, převážně lesní prostředí) nebo o sjezdy, je u většiny pojišťoven nutné se připojistit na rizikové sporty.